Krkonošský dort ze Šumavy
…krkonošský proto, že tuto slavnostní dobrotu vyvinul Ondřej Slanina v Krkonoších a použil chléb Šumavu. Tolik na vysvětlenou zavádějícího názvu. Ale věřte, je to pochoutka, která potěší především ty, kteří si nepotrpí na sladkosti, ale rádi navštěvují lednici a ukrajují z dobré krmě, aby utišili hlad, chuť a pokušení.
12 porcí
1 velký chléb Šumava
500 g plátků vepřové šunky (oddělit 150 g + 350 g)
500 ml 33% smetany
150 g smetanového křenu
30 g kapar
2 kyselé okurky
svazek pažitky
5 plátků želatiny (8 g)
mletý pepř
sůl
Z šišky chleba vykrájíme kvádr a rozkrojíme na tři pláty. Zbytky zpracujeme na topinky, krutony do polévky, smaženky nebo chlebovou polévku. 150 g šunky nakrájíme na malé kostičky, stejně tak okurku. Kapary a pažitku nasekáme najemno.
Šlehačku vyšleháme dotuha. Šlehačku smícháme se smetanovým křenem, nakrájenou šunkou, okurkou, kapary a pažitkou, ochutíme výrazněji pepřem a solí (chuť se při zchlazení vytrácí). Navlhčenou želatinu opatrně rozpustíme na pánvi. Za rychlého a nepřetržitého míchání vlijeme do šlehačky želatinu. Směs necháme v lednici vychladit, občas promícháme.
Postupně potíráme chlebové pláty náplní, včetně vrchní vrstvy. Tu úhledně pokryjeme plátky šunky.
na ozdobu
200 ml láku z okurek
6 plátků želatiny (10 g)
kyselé okurky, kapary, beraní rohy
V láku od okurek rozpustíme želatinu. Okurky nakrájíme na tenké plátky. Plátky okurek namáčíme v želatině a dekorujeme dort, doplníme kapary a beraními rohy. Poté celý dort potřeme želatinou – bude se pěkně lesknout. Želatina zafixuje šunku a ozdobu. V lednici necháme ztuhnout.
Ohodnoťte tento recept: