Moučníky a cukroví

Ořechový dort s čokoládovým krémem

Poctivý domácí dort, který nejlépe chutná až druhý a třetí den, když se důkladně proleží. Propojení ořechové a čokoládové chuti je fantastické. Pamatujme na to, abychom korpus upekli o den dříve, než budeme dort zdobit.

asi 12 porcí, forma o průměru 23−26 cm

korpus

130 g másla
8 bílků
8 žloutků
280 g krupicového cukru
100 g hladké mouky
100 g hrubé mouky
100 g mletých vlašských ořechů
100 g nahrubo sekaných vlašských ořechů
100 ml pomerančového likéru na pokapání hotového korpusu

Dortový ráfek obalíme pečicím papírem (tak vytvoříme dno a nemusíme ho vymazávat a vysypávat) nebo dno formy vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Máslo vyšleháme s 1/3 cukru. Do vyšlehaného másla postupně zašleháme žloutky.

Bílky ušleháme (nejlépe ručně), šleháme pomalu a postupně přisypáváme cukr. 1/4 sněhu vmícháme do žloutkovo-cukrové hmoty a teprve poté zbylou část. Nakonec zlehka a důkladně přimícháme všechny sypké ingredience. Těsto vlijeme do formy a pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C 45−50 minut.

Druhý den korpus rozkrojíme na tři díly.

krém

350 g min. 53 % čokolády
100 ml 33 % smetany
7 bílků
60 g moučkového cukru

Smetanu krátce povaříme a necháme zchladnout na 90 °C. Potom smícháme s rozpuštěnou čokoládou (rozpustíme předem ve vodní lázni), dobře promícháme a nakonec přidáme ušlehané bílky s moučkovým cukrem.

Jeden ze tří dílů korpusu vložíme na podložku do dortového ráfku, pokapeme pomerančovým likérem, zalijeme krémem. Zopakujeme ještě dvakrát. V lednici necháme ztuhnout, poté dozdobíme.

na ozdobu

100 g čokolády
sušené pomeranče

2/3 čokolády rozpustíme nad vodní lázní. Jakmile se rozpustí, vmícháme zbytek a necháme rozpustit. Je to kvůli ideální teplotě čokolády.

Na pomačkaný alobal nalijeme a do tenké vrstvy rozetřeme čokoládu a necháme ztuhnout. Poté odstraníme alobal a lámeme kusy čokolády na ozdobu.

Ohodnoťte tento recept: 

107 hlasů

Další recepty Celý díl