Maso

Kefta tažin

Kuličky jsou z mletého masa, jemně okořeněné orientálním kořením, které doprovází skvělá chuť rajčatové omáčky, v níž se dusí. Neznám nikoho, kdo by si tento pokrm nezamiloval. Včetně dětí (to ovšem nesmíte přehnat s množstvím harissy). Pokud máte chuť připravit si svoji vlastní harissu – populární dochucovadlo severní Afriky, uvádíme níže základní recept. Ten se může různě doplňovat např. fenyklovým semínkem, mátou, čerstvým koriandrem atp. Běžně se používá k dochucování tažinů, kuskusů, nebo se podává jako dip k teplému křupavému chlebu.

4 porce

Masové kefta kuličky

600 g mletého hovězího masa
1 najemno nakrájená cibule
2 nasekané stroužky česneky
hrst nasekané plocholisté petrželky
hrst nasekaného čerstvého koriandru
½ lžičky mletého zázvoru
1 lžička mletého římského kmínu
2 lžičky sladké mleté papriky
sůl
mletý pepř
olivový olej
4 vejce

Maso smícháme s cibulí, česnekem, petrželkou, koriandrem a kořením (zázvor, římský kmín, paprika), dochutíme solí a mletým pepřem. Na olivovém oleji osmažíme kuličky, vyjmeme a ponecháme na savém papíru okapat.

Na pánvi na olivovém oleji osmahneme cibulku dosklovata, přidáme česnek a koření, krátce osmahneme. Až se uvolní aroma, vmícháme rajčata a harissu, ztlumíme plamen a dusíme asi 20 minut, vložíme masové kuličky, pozvolna dusíme ještě 10 minut, poté vmícháme koriandr.

Na hladinu tažinu rozklepneme vejce a dusíme, dokud nejsou vejce hotová.

Podáváme s arabským chlebem.

Pozn.: Když po vyklepnutí vajec nádobu přiklopíte, celá se zatáhnou do běla, jsou dříve hotová. Pokud nepřiklápíte, žloutek zůstane viditelný (jako sázené vejce). Záleží na vás, které verzi dáte přednost.

Omáčka

2 lžíce olivového oleje
1 najemno nakrájená cibule
2 nasekané stroužky česneku
2 lžičky mletého římského kmínu
1 lžička mleté sladké papriky
½ lžičky mleté skořice
2 konzervy krájených loupaných rajčat
2 lžičky harissy
2 hrsti nasekaného čerstvého koriandru

Harissa

8 červených sušených chilli papriček, zbavených semínek
2–3 stroužky česneku
½ lžičky mořské soli
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička mletého koriandru
¼ šálku olivového oleje

Ohodnoťte tento recept: 

27 hlasů

Další recepty Celý díl