Moučníky a cukroví

Zapékaná jablka pod ořechovým těstem

Důkladná a precizní příprava rolády trvala trochu déle a dezert se nám do stopáže pořadu už nevešel. My jsme ho ale natočili a přicházíme tedy s dárkem navíc, protože nechat si ujít tento skvělý moučník – to by byla věčná škoda!

I ti, kteří sladké chody mají v oblibě až na druhém místě, si tuto sladkou tečku zamilují. Šťavnatá nakyslá a horká jablka jsou s ořechovou krustou a ledovou vanilkovou zmrzlinou hotovým potěšením po všech stránkách.

kulatá forma – 30 cm průměr

250 g hladké mouky
250 g krupicového cukru
250 g mletých vlašských ořechů
250 g změklého másla (při pokojové teplotě)
6‒7 kyselých jablek
100 g másla
1‒2 citrony
3–4 lžíce krystalového cukru
2 hrsti brusinek
vanilková zmrzlina

Rozpis na 1 kg těsta

Pozn. redakce: zbylé těsto, které se nepoužije přímo do dezertu, se upeče zvlášť a použije se jako drobenka při servírování dezertu se zmrzlinou – postup viz níže.

Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na čtvrtky, vložíme do mísy a promícháme s citronovou šťávou, rozehřátým máslem a cukrem. Přidáme i brusinky a necháme proležet.

Z ingrediencí na těsto připravíme smícháním všech surovin těsto lineckého typu. Necháme půl hodiny odležet v chladu. Poté těsto mezi dvěma listy pečicího papíru vyválíme podle tvaru formy, mělo by být asi ½ cm vysoké. Jablečnou směs přendáme do zapékací mísy, přiklopíme plátem těsta a okraje dobře utěsníme a začistíme. Nádobu hermeticky uzavřeme. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C 15‒20 minut dozlatova.

Zbylé těsto upečme zvlášť. Vyválíme ho na silný plát. Při pečení ho pak rozmačkáme, po vyjmutí z trouby nahrubo nadrtíme. Vznikne nám tak speciální drobenka.

Jablka necháme trochu zchladnout, podáváme se zmrzlinou a drobenkou. Jablka jsou vynikající i druhý den.

Zapékaná jablka pod ořechovým těstem

Zapékaná jablka pod ořechovým těstem

Ohodnoťte tento recept: 

17 hlasů

Další recepty Celý díl