Maso

Jelení steak s chřestem, brambůrkami a vypečeným špekem

4 porce

600 g jeleního hřbetu v celku

40 g uzeného špeku
1 cibule
střik bílého portského vína
40 g másla
snítka rozmarýnu
4 kuličky jalovce
citronová kůra
mletý pepř
sůl

Maso očistíme a v celku osolíme a opepříme, poté ho obalíme ve směsi sekaného rozmarýnu, drceného jalovce a nastrouhané citronové kůry.

Na pánvi začneme vypékat špek nakrájený na kostičky, když je vypečený napůl, odhrneme ho v pánvi, vložíme maso a ze všech stran opečeme. Když je špek vypečený dozlatova a křupavý, vyjmeme ho a ponecháme stranou, použijeme při servírování. K masu přidáme cibuli nakrájenou na klínky, osmahneme, zastříkneme portským vínem, necháme odpařit alkohol, přidáme máslo a odstavíme.

příloha

400 g malých brambor uvařených ve slupce (nejlépe odrůda grenaille)
50 g másla
1 větší stroužek česneku
2 snítky tymiánu
500 g chřestu
bílé víno
2 bobkové listy
sůl

Chřest oloupeme a na půl podélně nakrájíme.

Na pánvi na rozpuštěném másle opečeme brambůrky nakrájené na půlky, přidáme rozmáčknutý stroužek česneku, snítku tymiánu. Opečeme dozlatova a dáme stranou.

Ve výpeku po brambůrkách opečeme zprudka a krátce chřest, zastříkneme bílým vínem a citronovou šťávou, vložíme bobkové listy a snítku tymiánu. Krátce podusíme.

Servírujeme steak z jelena, brambory s chřestem, navrch sypeme vypečenou slaninou.

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl