Jelení steak s chřestem, brambůrkami a vypečeným špekem


4 porce
600 g jeleního hřbetu v celku
40 g uzeného špeku
1 cibule
střik bílého portského vína
40 g másla
snítka rozmarýnu
4 kuličky jalovce
citronová kůra
mletý pepř
sůl
Maso očistíme a v celku osolíme a opepříme, poté ho obalíme ve směsi sekaného rozmarýnu, drceného jalovce a nastrouhané citronové kůry.
Na pánvi začneme vypékat špek nakrájený na kostičky, když je vypečený napůl, odhrneme ho v pánvi, vložíme maso a ze všech stran opečeme. Když je špek vypečený dozlatova a křupavý, vyjmeme ho a ponecháme stranou, použijeme při servírování. K masu přidáme cibuli nakrájenou na klínky, osmahneme, zastříkneme portským vínem, necháme odpařit alkohol, přidáme máslo a odstavíme.
příloha
400 g malých brambor uvařených ve slupce (nejlépe odrůda grenaille)
50 g másla
1 větší stroužek česneku
2 snítky tymiánu
500 g chřestu
bílé víno
2 bobkové listy
sůl
Chřest oloupeme a na půl podélně nakrájíme.
Na pánvi na rozpuštěném másle opečeme brambůrky nakrájené na půlky, přidáme rozmáčknutý stroužek česneku, snítku tymiánu. Opečeme dozlatova a dáme stranou.
Ve výpeku po brambůrkách opečeme zprudka a krátce chřest, zastříkneme bílým vínem a citronovou šťávou, vložíme bobkové listy a snítku tymiánu. Krátce podusíme.
Servírujeme steak z jelena, brambory s chřestem, navrch sypeme vypečenou slaninou.
Ohodnoťte tento recept: