Kremeš
2 balíčky listového těsta
moučkový cukr na posypání
krémová vanilková vrstva
750 ml mléka
3 pudinkové vanilkové prášky
100 g cukru
3 žloutky
220 g másla
šlehačková vrstva
750 ml smetany ke šlehání
3 vanilkové cukry
3 ztužovače šlehačky
Těsto rozválíme na dva pláty padnoucí na dva stejně velké plechy.
První plát pečeme vcelku, před pečením ho ještě propícháme vidličkou.
Druhý plát nakrájíme na čtverce, které opět propícháme vidličkou.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C 10−15 minut.
Necháme zchladnout.
Do studeného mléka metličkou vmícháme pudink a cukr, přivedeme k varu a vaříme dvě minuty. Odstavíme, svižně vmícháme žloutky a stále mícháme do zchladnutí.
Máslo vyšleháme do pěny a poté po částech vešleháme pudink. V lednici vychladíme.
Šlehačku vyšleháme s cukrem a ztužovačem.
První plát potřeme nejprve vanilkovým krémem, poté šlehačkou, a navrch naskládáme upečené čtverce. (Tímto způsobem se nám bude moučník dobře krájet. Je to jednodušší varianta pro začátečníky, poněvadž pokud je i vrchní vrstva upečená vcelku, krájení jde hůře - nemáme-li vhodný nůž, těsto do měkké šlehačky a krému prolamuje a drobí.) Poté vykrajujeme kostky, sypeme moučkovým cukrem a podáváme.
Ohodnoťte tento recept: