Králík na bílém víně s batátovým krémem a brokolicí


4â’6 porcí
1 celý králík
80 g másla
100 g špeku
4 lžíce dijonské hořčice
8 šalotek
snítka čerstvého tymiánu a saturejky
4 bobkové listy
0,5 l bílého vína
0,5 l silného masového vývaru
mletý pepř
sůl
batátový krém
600 g batátů
200 g brambor
voda na uvaření
sůl
80 g másla
brokolice
400 g brokolice
olivový olej
sůl
Králíka naporcujeme, prošpikujeme slaninou, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí a se šalotkami nakrájenými nahrubo opečeme na másle, přidáme bylinky, zalijeme vínem, vývarem, zaklopíme poklicí a dusíme v troubě vyhřáté na 170 °C doměkka, asi jednu hodinu. Poté odklopíme a dopečeme „na barvu“ dozlatova.
Batáty a brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Scedíme, rozmixujeme a zjemníme máslem.
Brokolici nakrájíme podél a rozkrojenou stranou opečeme pod pokličkou tak, aby byla brokolice křupavá a měla krásnou zelenou barvu. Podle chuti osolíme a podáváme.
Ohodnoťte tento recept: