Chateaubriand s omáčkou bordelaise a lahůdkovou zeleninou


Šťavnatý kousek masa s famózní omáčkou z červeného bordeaux v doprovodu křehké zeleniny nemá chybu!
2 porce
300−400 g hovězí svíčkové
čerstvě mletý pepř
sůl
olej
Maso svážeme provázkem, osolíme, opepříme, potřeme olejem.
Na pánvi opečeme ze všech stran, poté vložíme na mřížku do trouby vyhřáté na 100°C.
Do středu masa vpíchneme teploměr a dopečeme na vnitřní teplotu masa 56−58 °C.
Maso nakrájíme na dvě porce, podáváme se zeleninou a přeléváme omáčkou.
omáčka
1 šalotka
20 g másla
150 ml červeného vína (nejlépe bordeaux)
2 bobkové listy
snítka tymiánu
mletý pepř
sůl
80 ml hovězího demi glace
50 g másla na zjemnění
2 kousky pošírovaného hovězího morku
Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku, přidáme koření (bobkový list, tymián, mletý pepř), zredukujeme na třetinu, vmícháme demi glase. Propasírujeme přes cedník, zjemníme máslem, vložíme pošírovaný morek a podáváme s masem.
mix zeleniny
baby karotka
mladá brokolice
hráškové lusky
fenykl
stroužek česneku
máslo
bílý pepř
sůl
Na másle opečeme kousky karotky, růžičky brokolice, pokrájené hráškové lusky, fenykl, nakrájený česnek. Na závěr osolíme a opepříme.
Ohodnoťte tento recept: