Polévky

Polský bigos

Vydatná polévka, po níž už nemusí následovat další jídlo. Když vaříte bigos, nešetřete masem, musí ho být alespoň tři druhy, navrch klobáska a trochu voňavého špeku. Nesmí chybět ani zelí, a to ve formě čerstvého a kysaného.

Bigos je tradiční polské jídlo. Do Polska ho prý přinesl král Vladislav II. Jagellonský, který ho podával na lovech. Bigos se vaří v mnoha variantách, jednu z nich jsme vyzkoušeli a ručíme za to, že je velmi povedená. Ještě chutnější je bigos, když se druhý den dolije znovu troškou vína a ohřeje.

10 porcí

100 g špeku
2 lžíce sádla
1 velká cibule
2 paprikové klobásy
voda
250 g hovězího zadního
250 g vepřového plecka
250 g vepřového bůčku
5 bobkových listů
1 lžička kmínu
1 lžíce mleté sladké papriky
4 lžíce rajského protlaku
1/2 kg syrového zelí
2 hrsti sušených hub
2 hrsti sušených švestek
1/4 l bílého vína
1/2 kg kysaného zelí
sůl
mletý pepř
majoránka

Všechny ingredience, které jdou krájet, nakrájíme na kostky.

Do velkého hrnce dáme rozpustit sádlo, přidáme slaninu, vypečeme, dále vložíme klobásku, zasmahneme kmín, přidáme maso, orestujeme, bobkový list a papriku, orestujeme, rajský protlak, zarestujeme, houby i s vodou, ve které se máčely, syrové zelí, švestky, bílé víno, osolíme, opepříme, přiklopíme a necháme vařit zvolna, až tři hodiny.

Po dvou hodinách varu přidáme kysané zelí. Na závět dochutíme majoránkou, případně ještě solí a pepřem.

Polský bigos