Ryby a mořské plody

Pečená pražma (doráda) na mořské soli, citrusech a bylinkách se zeleninou a dresinkem z pečených rajčat

Středomořská kuchyně je prostě úžasná – geniální ve své jednoduchosti a použitých surovinách. Tentokrát je to italská inspirace s pražmou, blanšírovanou zeleninkou a atraktivní dresinkem.

4 porce

pražma

4 vykuchané a očištěné pražmy (bez šupin)
500 g hrubozrnné mořské soli
1 limetka
1 pomeranč
1 citron
hrst plocholisté petržele
4 snítky tymiánu

Sůl smícháme s limetovou, pomerančovou a citronovou kůrou a šťávou, s nasekanou petrželkou a tymiánem.

Polovinou solné směsi vysypeme dno zapékací nádoby, vložíme ryby a zakryjeme je druhou polovinou soli. Pečeme v troubě vyhřáté na 170–180 °C 15–20 minut.

Pečené pražmy vyfiletujeme, podáváme se zeleninou a dresinkem.

zelenina a dresink

1 cuketa
2 větší mrkve
20 cherry rajčátek
snítka tymiánu
snítka rozmarýnu
2–3 lžíce balsamikového octa
hnědý cukr
sůl
mletý pepř

Cuketu a mrkev nakrájíme na větší kousky, spaříme v osolené vodě, poté zprudka zchladíme.

Na pánvi na troše oleje opečeme rajčátka spolu s bylinkami, zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat, osolíme, opepříme, dochutíme balsamikovým octem, necháme přejít varem a prolisujeme.

Další recepty Celý díl