Maso

Králík po francouzsku s bylinkovými knedlíčky

Francouzi by k pozvolna dušenému či pečenému králíkovi nejspíš podávali bílou bagetu, ale našinec jistě ocení dobrý houskový knedlíček.

4 porce

4 králičí stehna
20 g špeku
600 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
1 velká cibule
4 stroužky česneku
4 lžíce oleje
divoké koření (celý pepř, nové koření, bobkový list)
50 g másla
4 lžíce dijonské hořčice
4 lžíce šípkového či fíkového džemu nebo pomerančové marmelády
2 snítky tymiánu
1 citron
0,5 l masového nebo zeleninového vývaru
0,7 l červeného vína
mletý pepř
sůl

Stehna prošpikujeme proužky špeku, osolíme, opepříme a potřeme olejem.

Kořenovou zeleninu s cibulí nakrájíme na kostičky, česnek nasekáme nahrubo.

Z citronu nastrouháme nebo najemno nakrájíme kůru (bez bílé části), citron od zbytku kůry okrájíme, odstraníme jadýrka a nakrájíme na kolečka.

V pekáči na oleji opečeme kořenovou zeleninu s cibulí, přidáme divoké koření a máslo, dopečeme dozlatova, vmícháme hořčici, česnek, džem, citronovou kůru i citronová kolečka, promícháme, zalijeme vývarem, vínem a do základu vložíme králičí stehna. Zaklopíme a pozvolna dusíme či vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C a pečeme doměkka. Podáváme s bylinkovým knedlíkem.

bylinkové knedlíčky

500 g toustového chleba
300 ml mléka
3 vejce
hrst bylinek (tymián, oregano)
sůl

Oddělíme žloutky od bílků. Toustový chléb nakrájíme na kostičky, zakápneme mlékem, přidáme žloutky, bylinky, osolíme a promícháme.

Z bílků vyšleháme sníh, který vmícháme do směsi. Rukama tvoříme koule, které umáčkneme, aby směs držela tvar a vaříme nad parou 7−10 minut.

Ohodnoťte tento recept: 

27 hlasů

Další recepty Celý díl