Trojmléčný koláč
Stejně jako předešlé dva chody i trojmléčný koláč sklidil velkou pochvalu od celého štábu. Jen jsme osladili příliš šlehačku, koláč byl pak hodně sladký - přece jen se do těsta používá slazené kondenzované mléko. Přidat trochu krupicového cukru do šlehačky je ale dobré, lépe se vyšlehá, je tuhá a déle vydrží.
150 g polohrubé mouky
1 ½ lžičky kypřicího prášku
špetka soli
5 bílků
50 g krupicového cukru
5 žloutků
150 g krupicového cukru
100 ml mléka
½ vanilkového lusku
1 slazené kondenzované mléko
1 neslazené kondenzované mléko
4 cl rumu
500 ml 33 % šlehačky (kdo chce, může i 40%)
trochu krupicového cukru na vyšlehání
na ozdobu
kokosové hoblinky
ovoce
Smícháme mouku s kypřicím práškem a solí.
Bílky vyšleháme s 50 g cukru dotuha.
Žloutky spolu se 150 g cukru vyšleháme do pěny, vmícháme mléko, semínka vanilkového lusku a mouku, na závěr sníh z bílků.
Těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na
180 °C dorůžova, cca 35 minut.
Upečený korpus otočíme a necháme zchladnout.
Obě kondenzovaná mléka smícháme s rumem a na korpus rovnoměrně nalijeme. Navrch korpusu rozetřeme dotuha ušlehanou šlehačku. Necháme dobře vychladit, krájíme na kostky a podáváme. Zdobit můžeme čerstvým ovocem a kokosem.
Ohodnoťte tento recept: