Kynutá plzeňská bábovka s kakaem


Kynutá bábovka je určitě raritou mezi bábovkami! Skladujete-li dobře, tak máslové kynuté těsto vydrží dlouho vláčné, stejně jako vánočka.
500 g hladké mouky
200 g másla
120 g cukru
1vejce a 2 žloutky
30 g kvasnic
250 ml mléka
špetka soli80 g másla na potření a pokapání těsta
50 g kakaa
podle chuti krupicový cukr
50 g mandlových lupínkůmáslo na vymazání formy, hrst mandlových lupínků na vysypání dna formy
Droždí rozmícháme s trochou cukru na kašičku, přisypeme zbytek cukru, přilijeme vlažné mléko, rozmícháme, přidáme vejce, žloutky, prosátou mouku a rozpuštěné máslo. Zaděláme hladké těsto (nejlépe v robotu), které necháme hodinu kynout. Během kynutí můžeme propracovat.
Vykynuté těsto rozválíme na placku asi 1 cm silnou. Pomažeme ji rozpuštěným máslem, posypeme kakaem a plátky mandlí. Pocukrujeme krystalovým cukrem a ještě zakápneme máslem. Opatrně srolujeme a vložíme do bábovkové formy, kterou jsme předem vymazali máslem a vysypali mandlovými lupínky. Bábovku necháme ve formě ještě vykynout, poté pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C 40−60 minut. Propečení vyzkoušíme špejlí. Bábovky necháme zchladnout, teprve poté vyklopíme.
Pozn. od autorky paní Klabochové: Je dobré vložit srolované naplněné těsto do formy spojovanou stranou navrch, aby náplň nevytekla.
Ohodnoťte tento recept: