Sušené banánovo-meruňkové placky se skořicí
...jsou to zdravé laskominy pro děti i dospělé, to nám věřte! Banány a meruňky i jiné dobře vyzrálé ovoce můžete snadno zpracovat v domácí sušičce na ovoce. Na placky je třeba si opatřit fóliovou misku, kterou pokládáme na sušicí rošty.
5 vyzrálých banánů
8 vyzrálých meruněk
150−200 ml vody
1 lžička mleté skořice
citronová šťáva
Fóliovou misku (příslušenství sušičky, které lze dokoupit) lehce potřeme olejem. Přebytečný olej setřeme ubrouskem, postačí tenký film oleje.
Banány a meruňky vyšleháme s vodou v mixéru, okořeníme podle vlastní chuti. My jsme volili skořici s citronovou šťávou.
Ovocné pyré nalijeme na fóliovou misku, cca 250−300 ml, a rozetřeme.
Síto s fóliovou miskou vložíme ihned do sušičky a nastavíme sušicí režim
na 50−55 °C. Placky sušíme asi 6 hodin, někdy déle, záleží na druhu ovoce a okolní vlhkosti.
Placka je suchá, když se střed přestane lepit na dotek a nejsou na ní žádná vlhká místa, jde dobře srolovat. Usušenou placku můžeme nastříhat a uskladnit ve skleněných dózách nebo ji srolovat, zabalit do potravinářské fólie a uložit na chladné suché místo nebo ji vložit do fólie a zavařit vakuovou svářečkou.
Ohodnoťte tento recept: