Sýry

Kozí sýr zapečený s karamelem, podávaný s hruškami marinovanými v portském

Podzimní úrodu hrušek můžeme zúročit i tímto luxusním způsobem. Hrušky marinujeme v lahodném portském vínu, které po použití nevyléváme, nýbrž použijeme například na marinování nebo podlévání masa.

4 porce

hrušky se sýrem

2 větší hrušky
0,5 l červeného portského vína
100 g cukru
320 g kozího sýru s plísní
200 g salátu polníčku

dresink

100 ml olivového oleje
50 ml balsamikového octa
3-4 lžíce medu
sůl
mletý bílý pepř

Hrušky oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a odstraníme jadérka. Hrušky krátce povaříme v portském vínu, odstavíme a necháme marinovat, nejlépe přes noc.

Z cukru připravíme karamel – v kastrolku cukr za stálého míchání rozpustíme, a jakmile začne hnědnout, rozetřeme ho na pečicí papír a necháme vychladnout. Poté ho rozlámeme a paličkou nebo v kutru nahrubo nasekáme.

Dresink připravíme smícháním oleje, octa, medu, soli a pepře.

Kozí sýr nakrájíme našikmo na špalíčky, posypeme karamelovou drtí a dáme do trouby (program gril) zapéct.

Na talíř servírujeme porci zapečeného sýra se salátem polníčkem, zakápnutým balsamikovým octem.

Ohodnoťte tento recept: 

6 hlasů

Další recepty Celý díl