Maso

Na divoko pečená nadívaná křepelka s pyré z černého kořene

Důmyslně využité maso subtilních křepelek překvapí i odborníky od fochu. Sledujte pozorně, jak naložit s touto drůbeží. Křepelky jsou nadité šunkovo-kuřecí fáší a perfektně se snoubí s pyré z opomíjeného černého kořene.

4 porce

4 křepelky
4 plátky zauzené slaniny
100 g anglické slaniny
200 g kuřecích prsou
100 g šunky od kosti
8 bobkových listů
½ kávové lžičky jalovce
½ kávové lžičky nového koření
½ kávové lžičky černého pepře
100 g másla
sůl
3 velké cibule
1 palička česneku
250 ml bílého vína
200 ml drůbežího vývaru

Křepelky položíme prsy na prkénko, na hřbetě nařízneme, podél hrudníkového koše po kosti maso odřízneme tak, abychom neprořízli kůži. Pak páteř vykroutíme a opatrně vyjmeme celý hrudní koš a nasolíme.

Kuřecí maso semeleme nebo nasekáme v kutru nahrubo společně s máslem (50 g) a promícháme se šunkou nakrájenou na drobné kostičky. Fáš rozdělíme na 4 části. Připravenou nádivkou naplníme křepelky a kůži přetáhneme přes náplň. Položíme na prkno tak, že máme stehenní nohy nahoru. Křepelku obalíme plátkem zauzené slaniny.

Na másle (50 g) opečeme dozlatova na nudličky nakrájenou anglickou slaninu a 2 cibule nakrájené na půlkolečka.

Do pekáčku vložíme 1 celou nakrojenou cibuli i se slupkou (ta dodá šťávě pěkně zlatavou barvu), naříznutou paličku česneku, koření, 1/3 opečené cibule, vyrovnáme nadité křepelky, podlijeme vínem, navršíme cibulovou směs, opět vložíme koření, zakryjeme poklicí nebo alobalem a pečeme při 145 °C 45 minut.

Poté vyjmeme křepelky, výpek přes síto propasírujeme, zalijeme vínem a zredukujeme.

Podáváme s pyré a zdobíme řeřichou, křepelky přeléváme šťávou.

pyré

300 g černého kořene
1 brambora
200 ml mléka
125 g másla
sůl
řeřicha

Černý kořen a bramboru oloupeme, nakrájíme na menší kousky, vložíme do kastrůlku s mlékem, osolíme, vaříme až je zelenina měkká, poté rozšleháme a vmícháme máslo.

Další recepty Celý díl