Ryby a mořské plody

Pstruh pečený v solné krustě s máslovou ředkví a ředkvičkami

Pstruh je příjemně slaný, ale není přesolený! a konzistence masa je šťavnatá. Solná krusta zadržela vůni bylinek, které spolu s citrusy pstruha nádherně provoněly. Máslové ředkve a ředkvičku ztratily svoji štiplavost, ale ne křehkost, a pstruha bezvadně doplňují.

6 porcí

6 celých pstruhů
sůl
mletý pepř
1 pomeranč
1 limeta
snítka tymiánu a rozmarýnu
4 bílky
500 g soli

Oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme v tuhý sníh a vmícháme sůl, až získáme tuhou směs.

Vykuchaného a očištěného pstruha osolíme, opepříme vně i uvnitř. Do břišní dutiny vložíme snítky bylinek a plátky citrusů. Na plech vyložený pečicím papírem položíme pstruhy, navrstvíme na ně solnou směs, hranou lžíce vytvoříme žebrování a pečeme ve vyhřáté troubě na 200−210 °C 15−20 minut.

Zlatavou krustu naťukneme a sejmeme (pozor, je hodně horká), maso zbavíme páteře a servírujeme spolu s přílohou (viz níže).

P. S. Fragmenty upečené solné krusty můžeme použít na servírování pokrmů.

příloha

4 bílé kulaté ředkve
8 ředkviček
100 g másla
100 ml vody
stroužek česneku
snítka tymiánu
2 snítky kopru

Ředkve nakrájíme na čtvrtky, ředkvičky na půl a vložíme je do rozvaru vody a másla se stroužkem česneku a snítkou tymiánu. Chvilku prohřejeme a vyjmeme, zdobíme snítkou kopru.

Další recepty Celý díl