Mramorová bábovka z majonézy


Budete překvapeni, jak nadýchanou a hedvábnou konzistenci těsta vytvoří právě majonéza! Mramorová bábovka je klasika, tady máte jeden z receptů, který je více než 40 let starý, dědí se z generace na generaci. Recept jsme dostali od paní Libuše Syrové z Uhlířských Janovic. Děkujeme! Od vášnivé pekařky/cukrářky paní Syrové máme ještě další recepty, které zveřejníme v dalších dílech. Paní Syrová peče všechny bábovky ve skleněné formě!
355 g moučkového cukru
200 ml majonézy
250 ml mléka
5 žloutků
sníh z 5 bílků
400 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
1−2 lžíce kakaa
Cukr, majolku a žloutky utřeme – vyšleháme do pěnové hladké pěny.
Bílky vyšleháme v tuhý sníh a přidáme do vyšlehaného cukru s majolkou a žloutky. Po té postupně přidáváme mouku a mléko. Dobře promícháme, polovinu těsta nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané (skleněné) formy, do zbylé poloviny vmícháme kakao a lehce zakrojíme do světlého těsta – tak docílíme „mramorového“ efektu.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 150 °C, přibližně hodinu. Propečení otestujeme vpíchnutím špejle do těsta – když se těsto na špejli nelepí, je upečeno.
Ohodnoťte tento recept: