Consommé s chlebovým škvarkovým knedlíčkem


8-10 porcí
3 l hovězího tmavého vývaru
panenský olivový olej
2 cibule
150 g mrkve
150 g celeru
2 stonky řapíkatého celeru
2 rajčata
4 bílky
500 g hrubě mletého hovězího předního masa
svazek petrželky
sůl
dezertní víno na dochucení
pažitka
Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli, řapíkatý celer, mrkev i bulvový celer a odstavíme. Poté vmícháme nakrájená rajčata, mleté maso, zamícháme a vmícháme bílky, zalijeme studeným vývarem a přivedeme k varu. Zlehka osolíme a táhneme 1 hodinu. Poté scedíme přes husté síto, nejlépe plátýnko a dochutíme střikem madeiry nebo jiného dezertního vína. Vývar podáváme horký s vložkou – tentokrát doporučujeme škvarkový knedlíček.
knedlíčky
80 g škvarků
1 šalotka
100 g másla
1/2 chleba
2 vejce
asi 50 ml mléka
žitná mouka podle potřeby
2 hrsti plocholisté petrželky
drcený fenykl
mletý pepř
sůl
Škvarky nasekáme nadrobno. Na másle osmahneme šalotku, přidáme škvarky, které lehce vypečeme a odstavíme. Přidáme na kostičky nakrájený chleba, fenykl, vmícháme vejce, mléko, mouku. Vypracujeme těsto, z něhož tvarujeme koule. Vaříme na páře (pařáček potřeme olejem) 10−15 minut.
Ohodnoťte tento recept: