Moučníky a cukroví

Profiterolky s vanilkovou šlehačkou

Nebezpečně dobrá lahůdka – profiterolky s vanilkovou šlehačkou se vám v ústech budou jenom rozplývat. Ačkoliv by se mohlo zdát, odpalované těsto není žádná věda – jen vědět, jak na to!

rozpis na 20â’24 kusů

250 ml vody
125 g másla
200 g hladké mouky
špetka soli
300 g vajec (asi 6 ks)

V hrnci zahřejeme vodu a rozpustíme máslo, přivedeme k bodu varu, rychle vmícháme mouku, až se nám vytvoří hladké těsto, které se nelepí na stěny hrnce a odstavíme, necháme zchladnout.

Těsto přendáme do robotu, přidáme špetku soli, vejce a zpracujeme hladké těsto.

Pomocí cukrářského sáčku stříkáme na plech vyložený pečicím papírem malé bochánky. Lehce pokropíme a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C dozlatova.

náplň

400 g 33% nebo 40% smetany ke šlehání
1 vanilkový lusk
moučkový cukr
ovoce – maliny, ostružiny, borůvky, jahody

Do dobře vychlazené šlehačky přidáme semínka z vanilkového lusku, podle chuti osladíme a vyšleháme v tuhou šlehačku, kterou plníme profiterolky, doplnit můžeme ovocem.

Ohodnoťte tento recept: 

2 hlasů

Další recepty Celý díl