Focaccia s olivami a rozmarýnem


Italský chléb, který můžete jíst samotný nebo jej podávat jako přílohu k jídlu.
500 g hladké mouky
20 g droždí
asi 250 ml vlažné vody
1 lžička cukru
3 lžíce olivového oleje
sůl
olivový olej na plech a potření chleba
200 g tmavých oliv bez pecky
snítka rozmarýnu
hrubozrnná sůl
Mouku prosejeme.
Droždí rozdrobíme do nádoby od robotu, zalijeme trochou vlažné vody, přisypeme cukr, trochu mouky, zlehka zamícháme a necháme vyběhnout kvásek.
Poté přimícháme mouku, olej, zbytek vlažné vody a sůl. Vypracujeme vláčné tužší těsto, které necháme vykynout, poté přendáme na plech vymazaný olejem, dobře pomocí prstů rovnoměrně rozložíme, zakryjeme potravinářskou folií a necháme ještě hodinu nakynout. Pomocí obrácené strany vařečky vytvoříme v těstě důlky, do nichž umístíme olivy. Focacciu potřeme olejem, posypeme hrubozrnnou solí a posypeme sekaným rozmarýnem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C 15−20 minut dozlatova.
Ohodnoťte tento recept: