Klatovský ptáček/závitek
Gruntovní dobrůtka pro milovníky masa! Ptáčky podáváme s rýží a přeléváme vydušenou šťávou. Není nad dobře připravenou klasiku!
10 porcí
Uzený bůček a okurky nakrájíme na kostičky. V pánvi vypečeme bůček, přidáme okurky, osmahneme, zamícháme vejce a osolíme. Odstavíme.
Maso nakrájíme na plátky, které přes folii rozklepeme dotenka, osolíme a opepříme, potřeme hořčicí a vložíme nádivku, maso zabalíme a svážeme potravinářským provázkem (nebo můžeme spíchnout špejlí či jehlou).
V kastrolu opečeme na oleji na kostičky nakrájenou cibuli dosklovata, přidáme maso, které opečeme ze všech stran, podlijeme horkou vodou, zakryjeme poklicí, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 140°C 2−3 hodiny.
Během pečení podléváme horkou vodou, maso obracíme.
Když je maso měkké, ptáčky vyjmeme a vydusíme šťávu, popřípadě dochutíme (kdo chce, může lehce zaprášit moukou a provařit 20 minut, poté přecedit přes síto; kluci vybrali variantu bezlepkovou, šťávu nezahušťovali, pouze dochutili solí a pepřem).
Klatovské ptáčky/závitky podáváme s rýží a přeléváme vydušenou šťávou.
Ohodnoťte tento recept: