Moučníky a cukroví

Čokoládové řezy s jablkovou omáčkou

Vyzývám všechny milovníky čokolády. Hutné čokoládové řezy (možná spíš noky, kluci je vykrajovali z formy lžící), plné kvalitního kakaa a poctivého másla odlehčí jablková omáčka, jejíž chuť je umocněna ovocitým pivem a studenou ovocnou dření. Možná se stanete na tomto dezertu závislí, dokud z něj nezbyde zhola nic. Má strhující účinky. Přináší skvělou náladu, spoustu energie, možná pár deka navíc. S těmi si ale budeme vědět rady. Recepty v jarních dílech nám napoví.

8 porcí

čokoláda

300 g másla
150 g kakaa na vaření (ne instantní)
150 g čokolády na vaření
250 g moučkového cukru
8 vaječných žloutků
300 ml smetana ke šlehání

1. Čokoládovou hmotu připravujeme kvůli zatuhnutí alespoň 8 hodin před konzumací.

Čokoládu, cukr a máslo rozpustíme ve vodní lázni, přidáme kakao a intenzivně vmícháme žloutky. Nakonec ještě do teplé hmoty přimícháme šlehačku. Vlijeme do formy a necháme zchladnout a v lednici zatuhnout.

jablková omáčka

300 ml Frisca (lze nahradit Coronou či Desperadem)
3 jablka
mletý kardamom
ovocný sorbet (ovocná dřeň)
máta

2. Jablka oloupeme a nastrouháme. Frisko krátce povaříme s jablky do omáčkové konzistence, ochutíme špetkou kardamomu a rozmixujeme. (Podle chuti můžeme i mírně dosladit, přidat pár kapek citronu, záleží na druhu a vyzrálosti jablek.)

3. Z čokoládové hmoty vykrajujeme lžící namočenou ve vlažné vodě řezy, které podáváme s jablkovou omáčkou a kuličkou ovocného sorbetu.

Můžeme ještě lehce zaprášit mletým kardamomem.

Ohodnoťte tento recept: 

6 hlasů

Další recepty Celý díl