Čokoládové řezy s jablkovou omáčkou


Vyzývám všechny milovníky čokolády. Hutné čokoládové řezy (možná spíš noky, kluci je vykrajovali z formy lžící), plné kvalitního kakaa a poctivého másla odlehčí jablková omáčka, jejíž chuť je umocněna ovocitým pivem a studenou ovocnou dření. Možná se stanete na tomto dezertu závislí, dokud z něj nezbyde zhola nic. Má strhující účinky. Přináší skvělou náladu, spoustu energie, možná pár deka navíc. S těmi si ale budeme vědět rady. Recepty v jarních dílech nám napoví.
8 porcí
čokoláda
300 g másla
150 g kakaa na vaření (ne instantní)
150 g čokolády na vaření
250 g moučkového cukru
8 vaječných žloutků
300 ml smetana ke šlehání
1. Čokoládovou hmotu připravujeme kvůli zatuhnutí alespoň 8 hodin před konzumací.
Čokoládu, cukr a máslo rozpustíme ve vodní lázni, přidáme kakao a intenzivně vmícháme žloutky. Nakonec ještě do teplé hmoty přimícháme šlehačku. Vlijeme do formy a necháme zchladnout a v lednici zatuhnout.
jablková omáčka
300 ml Frisca (lze nahradit Coronou či Desperadem)
3 jablka
mletý kardamom
ovocný sorbet (ovocná dřeň)
máta
2. Jablka oloupeme a nastrouháme. Frisko krátce povaříme s jablky do omáčkové konzistence, ochutíme špetkou kardamomu a rozmixujeme. (Podle chuti můžeme i mírně dosladit, přidat pár kapek citronu, záleží na druhu a vyzrálosti jablek.)
3. Z čokoládové hmoty vykrajujeme lžící namočenou ve vlažné vodě řezy, které podáváme s jablkovou omáčkou a kuličkou ovocného sorbetu.
Můžeme ještě lehce zaprášit mletým kardamomem.
Ohodnoťte tento recept: