Větrníčky jsou roztomilé na pohled, na chuť tak dobré, že se stávají i nebezpečnými – máme totiž pocit, že když jsou malé, můžeme jich spořádat o to víc.

Dobrý tip pro pohoštění je i slaná verze větrníčků – po rozkrojení je můžeme plnit rozličnými náplněmi – sýrovými, zeleninovými, tvarohovými s křenem, luštěninovými atp. Dnes nabízíme pikantní náplň z plísňového sýru. Pak už jen zvolit to správné víno.

asi 32 kusů

těsto

250 ml vody
špetka soli
90 g másla
160 g hrubé mouky
4 vejce
tuk na vymaštění a hrubá mouka na vysypání plechu

Vodu se solí a máslem uvedeme do varu, vmícháme mouku a za stálého míchání „odpalujeme“ na ohni asi 4 minuty. Potom hmotu necháme trochu prochladnout, postupně vmícháme vejce a sáčkem se širší trubičkou stříkáme větrníčky na vymaštěné a hrubou moukou vysypané plechy. Pečeme je v hodně vyhřáté troubě, horké větrníčky rozřízneme na půlky a vychladlé plníme žloutkovým krémem nebo jinou náplní.

krém – sladká varianta

1/3 l mléka
50 g pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
2 žloutky
120 g moučkového cukru
170 g másla
rum
vanilkový cukr

V menší části mléka rozmícháme žloutky a pudinkový prášek a vlijeme je za stálého míchání do zbylého vařícího mléka. Přidáme 30 g cukru, 20 g másla a vanilkový cukr, přivedeme k varu a vaříme 2 minuty.

Máslo utřeme s cukrem do pěny, vešleháme do téměř studeného žloutkového krému a nakonec ochutíme rumem.

sýrová náplň – slaná varianta

asi na ½ dávky větrníčků

250 g sýru s modrou plísní
50 g másla
1–2 stroužky česneku
sůl
pažitka nebo plocholistá petrželka

pozn.: doporučujeme odlehčit a nastavit měkkým tvarohem (250 g), potom naplníme všechny větrníčky

Sýr najemno nastrouháme a utřeme se změklým máslem (případně vmícháme tvaroh), ochutíme drceným česnekem, solí.

Sýrovou směsí plníme větrníčky, zdobíme kouskem pažitky nebo plocholisté petrželky.

Další recepty Celý díl