Větrníčky


Větrníčky jsou roztomilé na pohled, na chuť tak dobré, že se stávají i nebezpečnými – máme totiž pocit, že když jsou malé, můžeme jich spořádat o to víc.
Dobrý tip pro pohoštění je i slaná verze větrníčků – po rozkrojení je můžeme plnit rozličnými náplněmi – sýrovými, zeleninovými, tvarohovými s křenem, luštěninovými atp. Dnes nabízíme pikantní náplň z plísňového sýru. Pak už jen zvolit to správné víno.
asi 32 kusů
těsto
250 ml vody
špetka soli
90 g másla
160 g hrubé mouky
4 vejce
tuk na vymaštění a hrubá mouka na vysypání plechu
Vodu se solí a máslem uvedeme do varu, vmícháme mouku a za stálého míchání „odpalujeme“ na ohni asi 4 minuty. Potom hmotu necháme trochu prochladnout, postupně vmícháme vejce a sáčkem se širší trubičkou stříkáme větrníčky na vymaštěné a hrubou moukou vysypané plechy. Pečeme je v hodně vyhřáté troubě, horké větrníčky rozřízneme na půlky a vychladlé plníme žloutkovým krémem nebo jinou náplní.
krém – sladká varianta
1/3 l mléka
50 g pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
2 žloutky
120 g moučkového cukru
170 g másla
rum
vanilkový cukr
V menší části mléka rozmícháme žloutky a pudinkový prášek a vlijeme je za stálého míchání do zbylého vařícího mléka. Přidáme 30 g cukru, 20 g másla a vanilkový cukr, přivedeme k varu a vaříme 2 minuty.
Máslo utřeme s cukrem do pěny, vešleháme do téměř studeného žloutkového krému a nakonec ochutíme rumem.
sýrová náplň – slaná varianta
asi na ½ dávky větrníčků
250 g sýru s modrou plísní
50 g másla
1–2 stroužky česneku
sůl
pažitka nebo plocholistá petrželka
pozn.: doporučujeme odlehčit a nastavit měkkým tvarohem (250 g), potom naplníme všechny větrníčky
Sýr najemno nastrouháme a utřeme se změklým máslem (případně vmícháme tvaroh), ochutíme drceným česnekem, solí.
Sýrovou směsí plníme větrníčky, zdobíme kouskem pažitky nebo plocholisté petrželky.
Ohodnoťte tento recept: