Zeleninová jídla

Zelný závin

Zelný závin patří k rychlým, levným a pikantním pochoutkám.

4–6 porcí

1 listové těsto
150 g anglické slaniny
500 g kysaného zelí
drcený kmín
vajíčko na potření
celý kmín na posypání
hladká mouka na vyválení

Listové těsto vyválíme na velký plát, asi 3 mm silný. Okraje zařízneme a zbytky odkrojeného těsta nevyhazujeme, použijeme je na ozdobu.

Těsto poklademe plátky anglické slaniny, vymačkaným kysaným zelím, ochutíme drceným kmínem. Těsto zavineme, potřeme rozkvedlaným vajíčkem, dozdobíme zbytky těsta, ještě jednou potřeme vajíčkem a posypeme celým kmínem.

Přendáme na plech s pečicím papírem a pečeme ve středně vyhřáté troubě (170–180 °C) dozlatova.

Mírně zchladlý závin nakrájíme a podáváme. Závin je možné konzumovat i za studena.

Další recepty Celý díl