Moučníky a cukroví

Makový dort se švestkovými povidly

Pro vyznavače české klasiky je tento dort jako stvořený. O tom, že chuťové souznění máku a švestkových povidel je geniální, jsme se už mnohokrát přesvědčili. Tentokrát jsme tuto kombinaci použili pro sváteční dort a věřte, nenašel se ten, kterému by nechutnal.

Makový dort se tváří se obyčejně, přitom směle konkuruje sachrům, medovníkům i harlekýnům…

do dortové formy o průměru 26 cm

8 žloutků
160 g moučkového cukru
100 g loupaných mletých mandlí
100 g mletého máku
1 lžička mleté skořice
3 drcené hřebíčky
citronová kůra z 1 citronu
8 bílků
40 g drcených piškotů

náplň
400 g švestkových povidel

čokoládová poleva
200 g čokolády na vaření
100 g másla

Máslo na vytření a hrubá mouka (nebo strouhanka) na vysypání dortové formy.

Dno dortové formy vytřeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou.

Žloutky utřeme s cukrem, přidáme mandle, mák, skořici, tlučený hřebíček, citronovou kůru, tuhý sníh z bílků a drcené piškoty. Těsto zlehka promícháme a přelijeme do připravené dortové formy. Pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 40 minut.

Vychladlý korpus prokrojíme, potřeme švestkovými povidly a spojíme.

Vršek a také strany dortu zlehka potřeme povidly a necháme v lednici hodinu vychladit. Poté dort pokryjeme čokoládovou polevou.

Čokoládová poleva: čokoládu s máslem rozpustíme a smícháme nad vodní lázní. Poté ji nanášíme na dort pomocí stěrky a necháme ztuhnout. Při krájení dortu namáčíme nůž do teplé vody.

Další recepty Celý díl