Moučníky a cukroví

Mřížkový malinový koláč s mandlemi

Koláč doporučujeme upéct den předem před podáváním.

dortová nebo koláčová forma o průměru 28–30 cm

300 g polohrubé mouky
50 g moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru
lžička kypřicího prášku do pečiva
citronová kůra z 1 citronu
200 g másla
2 vaječné žloutky
300 g malinové marmelády
200 g malin (i mražených)
80 g loupaných mandlí
tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy

Mouku smícháme s cukry, kypřicím práškem a citronovou kůrou, poté vpracujeme změklé máslo (při pokojové teplotě) a žloutky. Vypracujeme měkké těsto, které necháme přikryté 30 minut v lednici odležet.

Dortovou nebo koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.

Dvě třetiny těsta oddělíme a vtlačíme do formy.

Celý povrch těsta potřeme malinovou marmeládou rozmíchanou s malinami.

Ze zbytku těsta vyválíme úzké proužky a vyskládáme z nich na připraveném koláči mřížku. Mezery v mřížce vyplníme mandlemi. Formu s těstem vložíme do středně vyhřáté trouby a zvolna upečeme dozlatova.

Ohodnoťte tento recept: 

33 hlasů

Další recepty Celý díl