Mřížkový malinový koláč s mandlemi


Koláč doporučujeme upéct den předem před podáváním.
dortová nebo koláčová forma o průměru 28–30 cm
300 g polohrubé mouky
50 g moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru
lžička kypřicího prášku do pečiva
citronová kůra z 1 citronu
200 g másla
2 vaječné žloutky
300 g malinové marmelády
200 g malin (i mražených)
80 g loupaných mandlí
tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
Mouku smícháme s cukry, kypřicím práškem a citronovou kůrou, poté vpracujeme změklé máslo (při pokojové teplotě) a žloutky. Vypracujeme měkké těsto, které necháme přikryté 30 minut v lednici odležet.
Dortovou nebo koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
Dvě třetiny těsta oddělíme a vtlačíme do formy.
Celý povrch těsta potřeme malinovou marmeládou rozmíchanou s malinami.
Ze zbytku těsta vyválíme úzké proužky a vyskládáme z nich na připraveném koláči mřížku. Mezery v mřížce vyplníme mandlemi. Formu s těstem vložíme do středně vyhřáté trouby a zvolna upečeme dozlatova.
Ohodnoťte tento recept: