Česnečka a brambory s cibulkou


Polévku servírujeme do hlubokých talířů s přidáním vydatné porce šťouchaných brambor, která se v horké polévce krásně pozvolna samorozpouští (slovy Vl. Waltera z Prahy, který nám recept své plzeňské babičky zaslal).
Za celý štáb můžeme jen potvrdit, že plzeňská česnečka je vynikající!
6 porcí
1 kg brambor
sůl
kmín
libeček
8 cibulí
sádlo
100 g uzeného masa
vývar z brambor
8 stroužků česneku
Oškrábané brambory uvaříme se solí, kmínem a snítkou libečku doměkka. Nesléváme, vývar použijeme na polévku.
Cibuli nakrájíme na půlkolečka a na sádle ji v hrnci nebo větším kastrolu usmažíme do zlatohněda.
Dvě třetiny usmažené cibule odebereme a ponecháme stranou.
Ke zbylé cibuli v hrnci přidáme na kostičky nakrájené uzené maso, orestujeme a zalijeme vývarem z brambor, vmícháme utřený česnek a necháme přejít varem.
Brambory rozšťoucháme s odebranou cibulí, podle chuti osolíme.
Ohodnoťte tento recept: