Masové kuličky s rajskou omáčkou a tarhoňou


Jedno z nejoblíbenějších jídel školáků!
4 porce
masové kuličky
500 g mletého masa – mix vepřové a hovězí
1 cibule
1 lžíce sušené bazalky a tymiánu
½ lžíce mleté sladké papriky
sůl
voda na vyprátování
(fakultativně na zjemnění masové směsi – 2 rohlíky nakrájené na kostičky a namočené v mléku na zjemnění)
olej
Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli dozlatova, vmícháme sušené koření, necháme rozvonět a odstavíme. Tento základ smícháme s mletým masem, mletou paprikou a solí. Dobře promícháme, přidáme trochu vody a dobře vyprátujeme. Pokud volíme jemnější směs, vmícháme i rohlík namočený v mléce.
Ze směsi tvarujeme kuličky, máčíme si ruce ve vodě, jde to lépe. Kuličky vložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20 minut dozlatova.
Poté vkládáme do připravené omáčky.
omáčka
1 cibule
olej
2 lžíce cukru
1 lžíce hladké mouky
2 konzervy drcených rajčat
vývar z koření (nové koření, pepř, bobkový list, hřebíček)
sůl
střik octa
cukr na dochucení
Cibuli nakrájíme na kostičky a opečeme na oleji do zlatohněda, zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat, zaprášíme moukou, osmahneme a zalijeme vývarem z koření, přidáme drcená rajčata, trochu octa a osolíme. Mírným varem povaříme 20 minut a ještě podle libosti dochutíme cukrem.
Do omáčky vložíme masové kuličky a prohřejeme. Podáváme s rýží nebo těstovinami.
tarhoňa
1 hrnek tarhoni: 1,5 hrnku vody
1 lžíce oleje
sůl
Tarhoňu nasucho opražíme v kastrolu, přidáme lžíci oleje, opět opečeme, zalijeme vodou, osolíme a na nejmírnějším plameni vaříme 15 minut (nebo vložíme do trouby), odstavíme nebo vyjmeme z trouby a necháme ještě 5 minut dojít.
Ohodnoťte tento recept: