Moučníky a cukroví

Bramborové šišky

Česká sladká lahůdka připravená tak, aby se dala podávat i v těch nejvybranějších restauracích! S bramborovými šiškami s mákem, hruškovým pyré a sabayon se Dominik Chytka umístil na 3. místě.

4 porce

150 g vařených brambor ve slupce
100 g polohrubé mouky
50 g krupice
1 žloutek
20 g vanilkového cukru
špetka soli
1 vanilkový lusk
citronová kůra

Brambory uvaříme nejlépe den předem. Oloupené brambory nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s moukou, krupicí, žloutkem, vanilkovým cukrem, špetkou soli, semínky vanilkového (lusk ponecháme a použijeme při vaření hruškového pyré) a citronovou kůrou. Vypracujeme těsto, ze kterého tvoříme šišky. Vaříme ve vodě, když vyplavou, jsou hotové.

hruškové pyré

2 hrušky
100 ml smetany
kardamom

Oloupané a nakrájené hrušky povaříme ve smetaně, rozmixujeme a dochutíme kardamomem.

marinovaná hruška

1 hruška
100 ml portského vína

Nakrájenou hrušku zalijeme portským vínem a marinujeme.

sabayon

1 žloutek
citrónová šťáva
1 polévková lžíce krupicového cukru
3 polévkové lžíce slámového vína

Nad vodní lázní vyšleháme nadýchanou pěnu/omáčku.

na obalení

mletý mák
moučkový cukr

Ohodnoťte tento recept: 

3 hlasů

Další recepty Celý díl