Kapr po provensálsku


Směs provensálského koření je velmi oblíbená a perfektně pasuje k českému kaprovi. Doplníte-li pokrm střikem bílého vína, nemá chybu.
4 porce
600 g kapřích filetů
citronová šťáva
sůl
mletý černý pepř
1 lžíce provensálského koření
1 cibule
2 rajčata
4 stroužky česneku
40 ml rostlinného oleje
40 g cibule
4 stroužky česneku
80 g rajčat
80 g rajského protlak
150 ml bílého vína
snítka petrželky
Kapří filety nakrájíme na jednotlivé porce, na straně kůže nařízneme, pokapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a okořeníme provensálským kořením.
Cibuli nakrájíme na klínky, rajčata na měsíčky a ještě napůl, česnek rozdrtíme.
Na oleji opečeme kapří filety z obou stran (nejprve stranou kůže) tak, aby bylo maso šťavnaté, ne vysušené. Opečené kapří filety vyjmeme z pánve a na výpeku osmahneme na plátky nakrájenou zeleninu, opepříme, zarestujeme rajský protlak, podlijeme vínem, do směsi vrátíme kapří kousky, necháme prohřát a podáváme.
Jako příloha jsou vhodné vařené brambory nebo dušená rýže.
Ohodnoťte tento recept: