Maso

Slavnostní máčená jehněčí nožka

Příprava slavnostní máčené jehněčí nožky je velmi efektní, chuťový výsledek fantastický. Máte-li maso z dobrého chovu, vyzkoušejte tuto etiopskou specialitu.

35 g koření berber (Habešino koření)
500 ml + 2,5 polévkové lžíce medoviny
1 jehněčí kýta s kostí (cca 1,5 kg)
sůl
mletý pepř
1 polévková lžíce slunečnicového či řepkového oleje
2 polévkové lžíce ochuceného čirého másla
4 středně velké žluté nebo červené cibule (cca 500 g)
1,5 polévkové lžíce jemně nakrájeného česneku
1,5 polévkové lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
1 polévková lžíce mletého kardamomu
1 polévková lžíce mletého koptského kmínu (neboli ajowan/adžvan)
500 g hovězích kostí a voda na vývar
voda na podlití

Z kýty vyjmeme stehenní kost. Maso nakrájíme na pruhy dlouhé asi 30 cm. Maso osolíme a opepříme.

Cibuli nakrájíme na kostičky, zázvor a česnek nastrouháme. Cibuli vložíme do rozpáleného hrnce, osmahneme, podlijeme trochou vody a pozvolna rozdusíme, poté přidáme trochu oleje, nastrouhaný česnek a zázvor.

Do základu vmícháme kořeněné máslo (viz níže), kosti, římský kmín, mletý kardamom, černý kmín, koření berber, osmahneme, přidáme medovinu, podusíme, přilijeme vodu, zavaříme, osolíme a redukujeme. Dochutíme ještě solí a mletým pepřem. Do horké marinády ponoříme na 5−7 minut maso (maso zavěsíme na konci kosti na hák), tak aby bylo zpracované na „medium rare“.

Pruhy stříháme nůžkami na kostky a podáváme.

Kořeněné čiré máslo

Do přepuštěného másla vmícháme koření – koseret (Lippia abyssinica – nahradit můžeme směsí sušené máty a šalvěje), kmín, koriandr, kardamom, skořici a muškátový oříšek.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl