Pošírovaný mořský vlk s fenyklovo-rajčatovou omáčkou a zelenou zeleninou


Ryby se zeleninou – tuto středomořskou kombinaci si můžeme dopřát i u nás! Dobře se najíme a v horkých dnech nám bude náramně lehce a dobře. Omáčka chutná fantasticky.
6 porcí
6 ks mořského vlka nebo sivena či pstruha
0,75 l bílého vína (veltlínské zelené) – množství vína použijeme podle potřeby a velikosti nádoby
2 bobkové listy
1/2 fenyklu
sůl
Nejprve si připravíme rybí várku – do kastrolu vlijeme bílé víno, vložíme bobkové listy a pokrájený fenykl, svaříme. Filety ryby osolíme, srolujeme a vložíme na pařák s rybí várkou. Zvolna vaříme asi 15 minut. Rybu podáváme s omáčkou a zeleninou (viz níže).
omáčka
4 masitá rajčata
1/2 fenyklu
2 šalotky
2 stroužky česneku
olivový olej
1 plátek bílého pečiva
maldonská sůl
Nejprve si připravíme rajčata – do křížku nařízneme slupku na špičce a krátce, na pár vteřin, je spaříme a ihned zchladíme a oloupeme. Poté z nich vyjmeme semínka a dužinu nakrájíme na kostičky.
Na oleji pozvolna osmahneme na kostičky nakrájený fenykl a šalotku, přidáme česnek, opět osmahneme a na závěr připravená rajčata. Vše podusíme spolu s vývarem z rybí várky, na závěr lehce zahustíme střídkou z bílého chleba.
100 g zelených fazolek
1 svazek zeleného chřestu
100 g hráškových lusků
100 g mladého špenátu
100 g másla
muškátový oříšek
sůl
Zeleninu očistíme. Na pánvi na másle opečeme nejprve fazolové lusky, o chvilku později přidáme chřest a hrášek, ochutíme muškátovým oříškem a solí. Zeleninu odstavíme a vmícháme špenát.
Ohodnoťte tento recept: