Ryby a mořské plody

Pečený pstruh se zeleninovou nádivkou a špenátem

4 porce

4 pstruzi
100 g mrkve
100 g cibule
100 g kořenové petržele
100 g řapíkatého celeru
50 g másla
snítka tymiánu
snítka oregana
sůl
drcený kmín
4 cl koňaku

špenát

400 g listového špenátu
4 stroužky česneku
50 g másla
sůl

Mrkev, celer, petržel a cibuli nakrájíme na jemné kostičky a orestujeme dozlatova na másle. Přidáme sekané bylinky, kmín a zakápneme koňakem. Osolíme. Ze pstruha vyřízneme páteř stranou od hřbetu. Pstruha osolíme a opeříme, pokapeme koňakem a postavíme na pečící papír. Rozevřeme hřbetní část a naplníme zeleninovou směsí. Vložíme do trouby a pečeme cca 15−20 minut na 180 °C.

Ze špenátu vymačkáme přebytečnou vodu. Česnek nasekáme na plátky a orestujeme na másle. Přidáme špenát, osolíme a promícháme.

Další recepty Celý díl