Maso

Pečený králík na hořčici s bramborami v popelu a mrkev dušená v seně

Nápaditá a ryze česká úprava pečeného králíka s fantastickou, přitom tak prostou, přílohou. Výtečné jídlo, po kterém se jen zapráší!

2 porce

2 králičí stehna
sůl
1 šalotka
50 g uzeného špeku
1 stroužek česneku
nové koření
celý černý pepř
bobkový list
snítka rozmarýnu a tymiánu
20 g sádla
2 lžíce plnotučné hořčice
100 ml smetany

Králíka nasolíme, potřeme hořčicí a promícháme s ostatními ingrediencemi – nadrobno nakrájenou šalotkou, špekem, česnekem na plátky, podlijeme trochou vody a zakryté pečeme při 150−160 °C 1−1,5 hod, poté odklopíme a dopečeme na barvu. K upečenému králíku přilijeme smetanu, prohřejeme.

brambory v popelu

400 g malých brambor
4 stroužky česneku
voda
sůl
seno

Brambory uvaříme ve slupce doměkka v osolené vodě, se stroužky česneku. Uvařené brambory vložíme do vyššího kastrolu, zasteleme senem, zapálíme, necháme odhořet, přiklopíme pokličkou a necháme ovonět.

mrkev

500 g másla
2 hrsti sena
200 g mrkve

Máslo rozpustíme, vložíme seno, mrkev a pozvolna dusíme na skus.

Další recepty Celý díl