Ryby a mořské plody

Parfait z uzeného pstruha

Pavel Pospíšil dokáže vytvořit z prostých surovin královský pokrm. Z jednoho obyčejného uzeného pstruha nakrmí celou rodinu. Porce parfait bude ideálním, krásným a dokonalým předkrmem na vaší rodinné slavnosti.

8–10 porcí

forma o velikosti cca 30 x 6 x 7 cm

vinné želé
50 ml bílého vína + 50 ml madeiry
1 g želatiny

Do vína vmícháme nabobtnalou želatinu a za stálého míchání zahřejeme, nesmíme vařit. Když začne tekutina želírovat – tuhnout, vylijeme slabou vrstvou (1/4 dávky) dno formy. Formu uchováme v chladu.

Během přípravy parfait nám zbylá želatina ztuhne, před závěrečnou fází ji opět trochu zahřejeme, povolí a použijeme ji na zalití pstruha.

Máte-li větší formu, připravte si vinné želé raději z dvojité dávky, abyste měli dostatek na závěrečné zalití.

parfait

1 pstruh
100 ml 33% smetany
sůl
citronová šťáva
1 g želatiny
100 ml ušlehané šlehačky

Pstruhovi odstraníme hlavu, kůži a vykostíme ho. Všechny nejedlé části vložíme do kastrůlku, zalijeme 100 ml smetany, necháme přejít varem a odstavíme na 10 minut. Vlažnou smetanu scedíme a podle chuti osolíme a dochutíme citronem, vmícháme nabobtnalou želatinu a nad ledovou lázní šleháme, až má hmota konzistenci pudinku. Potom vmícháme ušlehanou šlehačku a popřípadě ještě dochutíme.

Potom formu naplníme smetanovou fáší, navrch poklademe půlky uzeného pstruha a zalijeme vinným želé. Necháme v lednici dobře ztuhnout.

Před vyklopením parfait ponoříme formu na pár vteřin do teplé vody, nožem obkrojíme a opatrně vyklopíme.

Nožem namočeným ve vlažné vodě krájíme jednotlivé porce, podáváme s listovým salátem a bílým toustem.

Ohodnoťte tento recept: 

12 hlasů

Další recepty Celý díl