Smetanová polévka s karotkou, bylinkami, citrusy a máslovým pečivem


Smetanová polévka s netradiční vložkou z karotky, ricotty, výtečně ochucená citronem a pomerančem, je jarní inspirací pro váš stůl. A je vskutku lahodná a výživná!
6-8 porcí
100 g másla
2 šalotky
1 stonek řapíkatého celeru
200 g brambor
1,5 l zeleninového vývaru
muškátový oříšek
250 ml 33% smetany
2 žloutky
sůl
Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku, řapíkatý celer a oškrábané brambory, zalijeme vývarem, osolíme, povaříme. Když je zelenina měkká, rozmixujeme, zalijeme smetanou, dochutíme muškátovým oříškem, odstavíme a vmícháme žloutky.
karotka
150 g karotky
1 citron
1 pomeranč
100 g ricotty
snítka máty
snítka estragonu
pažitka
Karotku uvaříme na skus, zchladíme a nakrájíme na drobné kostičky, smícháme s citronovou a pomerančovou kůrou. Kůru citrusů okrájíme a vykrájíme čisté segmenty dužiny, přidáme ke karotce, vymačkáme zbytek šťávy a smícháme s ricottou, ochutíme nasekanou mátou a estragonem.
Do talíře vložíme lžíci karotky v ricottě, nalijeme polévku, sypeme nasekanou pažitkou. Podáváme s pečivem – například máslovým z odpalovaného těsta (viz níže).
máslové pečivo
250 ml mléka
150 g másla
150 g hladké mouky
3 vejce
sůl
Mléko rozehřejeme spolu s máslem, osolíme, vmícháme mouku, za stálého míchání „odpalujeme“, když se mouka nelepí na stěny hrnce, odstavíme a po chvilce vmícháme vejce.
Pomocí lžíce vykrajujeme noky, pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C dozlatova (asi 20 minut).
Ohodnoťte tento recept: