Zeleninová jídla

Tofu s rýží

Bleskový a výborný pokrm plný zeleniny, který náš organismus nezatíží těžko stravitelnými složkami, přesto zasytí a dodá potřebné živiny a vlákninu. V klíčcích najdeme startovací enzymy, miso pasta je zas výrobek východní kuchyně, který v sobě skrývá fermentovanou směs sóji, obilí, popřípadě rýže a soli, prodává se více druhů v různých kombinacích. Miso je štědré na vitaminy a enzymy, je to jakýsi životabudič. Používat ho můžeme jako dochucovadlo do polévek, zeleninových, luštěninových a dalších pokrmů.

4 porce

1 cibule
4 stroužky česneku
čerstvý zázvor o velikosti palce
olivový olej
1 mrkev
15 cm pórku
8 malých růžiček brokolice
200 g marinovaného nebo uzeného tofu
2 lžíce miso pasty
1 jarní cibulka
240 g parboiled nebo basmati rýže (nebo mix červené, polo-loupané a divoké rýže)
2 hrsti klíčků (např. ředkvičky, hrášku)
2 vejce
špetka soli

Cibuli, česnek a zázvor nakrájíme (např. cibuli na klínky, česnek na plátky, zázvor na malé kostičky), vše orestujeme na oleji v hluboké pánvi (nejlépe wok), přidáme na jemné plátky nakrájenou mrkev a pórek, vložíme růžičky brokolice, vmícháme miso pastu, můžeme trochu podlít vodou, aby se pasta lépe rozpustila, zarestujeme, poté přidáme nakrájené tofu, jarní cibulku, vařenou rýži a na úplný závěr klíčky. Směs shrneme na polovinu pánve a na té volné zamícháme dvě vejce a se směsí smícháme. Podle chuti osolíme.

Ohodnoťte tento recept: 

65 hlasů

Další recepty Celý díl