Polévky

Krém z bílého chřestu s tempurou s uzeným kachním prsem a pažitkovým olejem

Lahodná polévka, vydatně chřestová, jemně navinulá, doplněná výraznější chutí uzeného krůtího masa. Je to velká dobrota!

4 porce

500 g bílého chřestu
1 l zeleninového vývaru
100 g másla
2 šalotky
3 polévkové lžíce hladké mouky
100 ml bílého vína
250 ml 33 % smetany
1 polévková lžíce cukru
sůl
mletý pepř

Nejprve oloupeme chřest. Slupky nevyhazujeme, použijeme později.

Vývar přivedeme k varu, vložíme chřest a vaříme 3 minuty, stáhneme a necháme dojít na skus. Poté vložíme chřest do studené vody s ledem.

Do vývaru vložíme slupky z chřestu, povaříme 10 minut, poté necháme zchladnout a scedíme.

V hrnci na rozpuštěném másle osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku, zasypeme moukou, osmahneme, zalijeme vývarem, vložíme chřest - bez hlaviček, ty ponecháme jako vložku do polévky!!!, povaříme, zalijeme vínem, smetanou, vaříme a redukujeme. Polévku rozmixujeme, dochutíme trochou cukru, citronovou šťávou, mletým pepřem a solí. Polévku podáváme s tempurou (viz níže), hlavičkami chřestu a zakápneme pažitkovým olejem.

tempura

1 uzené kachní prso
15 g mouky
200 ml perlivé vody
špetka zažívací sody

Z mouky, perlivé vody a zažívací sody vymícháme hladké těstíčko.

Na menší kousky nakrájené kachní prso obalíme nejprve v mouce, poté v těstíčku a ihned vkládáme do rozpáleného oleje a zprudka a krátce smažíme dozlatova.

na podávání

20 ml pažitkového oleje

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl