Maso

Králík na zázvoru se zadělávanou kedlubnou a šafránovými brambůrky

Jemné králičí maso provoněné špalíčky slaniny s křehkou kedlubnou a brambory ochucenými vzácným šafránem je pokrmem hodným k servírování na sváteční stůl.

4 porce

1 králík
100 g špeku
sůl
mletý zázvor
olej
2 velké cibule
2 stroužky česneku
250 ml bílého vína a voda na podlití

Králíka naporcujeme, prošpikujeme a osolíme, opepříme, poprášíme mletým zázvorem.

Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku dosklovata, přidáme česnek, osmahneme, poté vložíme porce králíka, opečeme je ze všech stran, podlijeme vínem a vložíme do trouby. Pečeme doměkka, zpočátku zakryté, během pečení podléváme vodou a přeléváme vypečenou šťávou. Na závěr odklopíme a dopečeme dozlatova.

zadělávané kedlubny

2 kedlubny
30 g másla
lžíce hladké mouky
200 ml smetany
sůl
hrst petrželky

Očištěné kedlubny nakrájíme na menší kostky nebo plátky, orestujeme na másle, zaprášíme moukou, zarestujeme, zalijeme smetanou, provaříme, poté dochutíme solí a jemně sekanou petrželovou natí.

brambory

4 brambory vařené ve slupce
máslo
sůl
šafrán

Oloupané brambory opečeme na másle, osolíme, jemně ochutíme šafránem (toho dáváme skutečně jako šafránu).

Ohodnoťte tento recept: 

12 hlasů

Další recepty Celý díl