Vepřový jazyk na sardeli s vejmrdou


Dobře upravený vepřový jazyk je opravdová dobrota – je měkoučký, celistvý a jemný, těžko za něj hledat náhradu.
4 porce
vývar
600 g vepřového jazyka bez podjazyčí
voda
sůl
200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
1 cibule
10 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
jazyk
uvařený jazyk
50+50 g másla
1 jarní cibulka
asi 250 ml vývaru z jazyka
citronová šťáva
asi 8 cm sardelové pasty
strouhanka
jablkový křen
1 malý křen
2 jablka
5 lžic masového vývaru
špetka cukru
špetka soli
střik vinného octa nebo bílého vína
na podávání
chléb
Dobře očištěný a opláchnutý jazyk uvaříme v mírně osolené vodě doměkka s kořenovou zeleninou, cibulí a kořením. Vývar scedíme a ponecháme ho stranou na podlévání.
Uvařený jazyk ještě za tepla oloupeme a nakrájíme na plátky.
Na polovině másla orestujeme nakrájenou cibulku, podlijeme vývarem, zastříkneme citronovou šťávou a chvilku podusíme.
Druhou polovinu másla utřeme se sardelovou pastou.
Jazyk vyskládáme do zapékací misky, podlijeme rozdušenou cibulí a potřeme sardelovým máslem. Při 180 °C zapečeme, až strouhanka zezlátne.
Servírujeme s chlebem a jablkovým křenem.
Oloupaný křen a jablka nastrouháme najemno, přidáme vývar a dochutíme cukrem, solí a zastříkneme vinným octem nebo vínem.
Ohodnoťte tento recept: