Sumec pošírovaný v uzeném másle s teplým kroupovým salátem a křenovou omáčkou


Delikatesa z českých luhů a hájů
4 porce
800 g filetu ze sumce
máslo (nejlépe uzené)
sůl
Sumce vydatně osolíme a pomocí hadříku nebo papírové utěrky stáhneme z kůže sliz.
Sumce naporcujeme, osolíme a opečeme na másle, pokud máme, přidáme i kousek uzeného másla. Pečeme pomalu, pozvolna.
Sumce servírujeme s křenovou omáčkou a kroupovým salátem (viz níže).
křenová omáčka
1 šalotka
přepuštěné máslo
vinný ocet Chardonnay
drůbeží vývar
33% smetana
smetanová křenová pasta
mletý bílý pepř
sůl
citronová šťáva
Na přepuštěném másle osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku, zastříkneme octem, krátce povaříme, zalijeme vývarem, opět povaříme a zredukujeme, vlijeme smetanu, křenovou pastu, ochutíme pepřem, solí a citronovou šťávou.
kroupový salát
300 g uvařených ječných krup
200 g směsi zeleniny – karotka, řapíkatý celer, petržel
1 šalotka
přepuštěné máslo
snítka tymiánu
snítka plocholisté petrželky
mletý pepř
sůl
Zeleninu nakrájíme na drobné kostičky a opečeme ji na přepuštěném másle spolu se snítkou tymiánu, vmícháme kroupy, ochutíme mletým pepřem, solí a nasekanou petrželkou.
Ohodnoťte tento recept: