Polévka z červené řepy s křenovými šťouchanými bramborami a smaženou cibulí


6â’8 porcí
500 g uvařené červené řepy
2 brambory
1 menší fenykl
přepuštěné máslo
muškátový oříšek (fenyklové semínko)
sůl
citron
voda na zalití
šťouchané brambory s křenem
300 g brambor
voda a sůl na uvaření
100 ml 33% smetany
čerstvý křen
smažená cibule
2 červené cibule
hladká mouka
olej na smažení
Brambory, fenykl a řepu nakrájíme nahrubo.
V hrnci rozpustíme máslo, zeleninu osmahneme, zalijeme vodou, přidáme nastrouhanou citronovou kůru, muškátový oříšek, (pár semínek fenyklu, máme-li rádi), trochu soli a vaříme doměkka. Poté rozmixujeme, dochutíme citronovou šťávou a solí.
Polévku naléváme do talíře kolem porce šťouchaných brambor, zdobíme usmaženou cibulí (viz níže).
Brambory uvaříme v osolené vodě, scedíme a rozšťoucháme, vmícháme teplou smetanu a nastrouhaný křen.
Cibuli nakrájenou na kolečka obalíme v mouce a krátce zprudka osmažíme. Odkládáme na savý papír.
Ohodnoťte tento recept: