Paštika z kachních jater


Pro slavnostní příležitosti je paštika vždy vhodným předkrmem. Naše kachní paštika vyloženě volá po pikantním doplňku – tentokrát nabízíme pomerančovou omáčku.
Na jazyku se pak potkává velký kus Evropy – vedle Česka Portugalsko, Francie a Španělsko...
4 porce
400 g kachních jater
1 pomeranč
40 ml bílého portského vína
40 ml koňaku nebo brandy
1 snítka tymiánu
1 snítka saturejky
mletý pepř
sůl
100 g kachního sádla
Játra očistíme a nakrájíme na větší kousky.
Z chemicky neošetřeného pomeranče nastrouhám najemno kůru a vymačkáme šťávu, trochu osolíme a opepříme, doplníme portským vínem a koňakem, nasekanými bylinkami a dobře promícháme. Do této marinády vložíme játra a ponecháme asi hodinu odležet.
Kachní sádlo necháme povolit při pokojové teplotě a vmícháme do něj játra, která vložíme do zapékacích mističek, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme při 80 °C 30–45 minut. Po vyjmutí z trouby necháme zchladnout. Paštiku podáváme s brusinkami nebo s níže uvedenou pomerančovou omáčkou.
pomerančová omáčka
2 pomeranče
100 g krystalového cukru
2 špetky mletého kardamomu
střik koňaku
špetka soli
Z jednoho pomeranče vymačkáme šťávu, druhý nakrájíme i s kůrou na malé kousíčky.
Cukr rozpustíme na karamel, přidáme pomerančovou šťávu a nakrájený pomeranč, přivedeme k varu a povaříme na medovou konzistenci. Na závěr ochutíme omáčku mletým kardamomem a koňakem, podle chuti špetkou soli.
Ohodnoťte tento recept: