Polévky

Clam chowder – polévka z mušlí

Clame chowder [čti kleim čaudə] je polévka proslulá po celém kalifornském pobřeží – oceán zaručuje čerstvé ingredience: clame = jedlá škeble, chowder = rybí polévka. Avšak co restaurace i domácnost, to jiné provedení, chuť i konzistence. Jedno mají společné – velké množství masa z mušlí, někdy i rybího masa, a hodně tučné smetany.

6 porcí

30 g másla
2 cibule
1 řapík řapíkatého celeru
2 stroužky česneku
2 brambory
700 g mušlí z konzervy, mražených nebo čerstvých bez skořápky
asi 500 ml vroucí vody
2 lžičky soli
¼ lžičky černého mletého pepře
500 ml smetany
snítka kopru
50 g slaniny

V hrnci rozehřejeme 20 g másla a orestujeme na něm kostičky cibule, najemno nakrájený celer a rozmačkaný česnek. Přidáme brambory nakrájené na malé kostičky, mušle včetně nálevu (pokud vaříme čerstvé, použijeme redukovaný vývar), zalijeme vodou tak, aby byla zelenina zakrytá, ochutíme solí a pepřem, zakryjeme poklicí a pozvolna vaříme, až jsou brambory měkké. Polévku můžeme i částečně (nahrubo) rozmixovat.

Na závěr přidáme smetanu, kopr, zjemníme zbylým máslem, prohřejeme (už nevaříme) a podáváme s vypečenými plátky slaniny.

Další recepty Celý díl