Pomazánky

Vánoční paštika s koňakem a vlašskými ořechy

Není nad domácí paštiku. Určitě ji doplňte brusinkami nebo ovocným chutney!

500 g drůbežích jater
250 g vepřové kýty
250 g vepřového bůčku
100 g cibule
100 g másla
4 vejce
sůl
mleté nové koření
muškátový oříšek
4 cl koňaku
100 g blanšírovaných vlašských ořechů
asi 180 g tenkých plátků anglické slaniny na vyložení formy

Očištěná drůbeží játra a maso nameleme. Cibuli nakrájíme nadrobno a opečeme na másle dosklovata, opepříme. Přidáme k masu, smícháme s vejci, ochutíme solí, mletým novým kořením, muškátovým oříškem a vlašskými ořechy.

Paštikovou formu vyložíme plátky anglické slaniny, naplníme fáší, sklepneme, zakryjme plátky slaniny, poté alobalem a pečeme ve vodní lázni 2−3 hodiny, podle velikosti formy.

Upečenou paštiku necháme vychladnout a uchováme v lednici. Z paštiky krájíme plátky, které doplníme brusinkami či různými druhy chutney a pečivem.

máslový chlebíček

5 vajec
125 g másla
sůl
200 g polohrubé mouky
pistáciové oříšky
máslo na vymazání a strouhanka na vysypání formy

na podávání

chutney, brusinky

Pečicí formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s máslem a solí do pěny. Z bílků vyšleháme sníh.

Vyšlehané žloutky smícháme nejprve s moukou, poté zlehka vpracujeme sníh. Nalijeme do formy a posypeme pistáciovými oříšky. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C 10−15 minut dorůžova.

Další recepty Celý díl