Ryby a mořské plody

Divoký losos s citrusovou šťávou

Maso lososa patří k tučnějším, proto se nádherně snoubí s kyselou šťávou citrusů.

Obchody a restaurace v Kalifornii nabízí lososy tzv. farmované (chované v sádkách, jejich maso je tučnější, obdobně jako maso lososů norských, u nás běžně k dostání) nebo tzv. divoké, jejichž maso je o poznání jiné, málo tučné, barva svaloviny světlejší (u nás k dostání v mraženém stavu snad jen „pink salmon“). Tito pacifičtí lososi žijí ve volném moři, jejich cena je samozřejmě vyšší.

4 porce

omáčka
2 citrony
2 limetky
3 pomeranče
30 ml vinného octa
1 lžička třtinového cukru
mořská sůl
drcený bílý pepř

losos
800 g filetu čerstvého lososa bez kůže
mořská sůl
mletý bílý pepř
olivový olej

Z omytých citrusů kvality bio okrájíme kůru bez bílé dužiny, nakrájíme ji na tenké nudličky a dvakrát povaříme, vodu při druhém vaření vyměníme. Z citrusů okrájíme ještě nahořklou bílou část kůry a z dužiny vykrájíme klínky, které vložíme do pánve. Ze zbylých skeletů vymačkáme do pánve šťávu a smícháme s ostatními ingrediencemi na omáčku a vyvařenými kousky kůry. Necháme přejít varem a odstavíme.

Lososa naporcujeme na čtyři steaky po 200 g, osolíme je a opepříme.

Pánev s nepřilnavým povrchem (teflonovou, keramickou) dostatečně rozpálíme (po dobu 5 minut), pak vlijeme dvě lžíce oleje a ihned vložíme porce lososa, které neobracíme po dobu dvou minut. Teprve poté je otočíme a pečeme tak dlouho, aby byla ryba středně propečená.

Na talíři lososa přelijeme citrusovou omáčkou. Jako přílohu podáváme listový salát a bílou rýži smíchanou s rýží divokou. (Divoká neboli indiánská rýže pochází z Ameriky a ve skutečnosti to jsou semena vodní trávy.)

Ohodnoťte tento recept: 

20 hlasů

Další recepty Celý díl